powiedzcie mi jedno: walnęło śniegiem, czyli teraz niezbyt dobrym rozwiazaniem będzie umycie autka na myjni i przyjazd do domu do nieogrzewanego garażu w celu wywoskowania (nie robilem tego jeszcze bo to nowiutkie, miesięczne autko). mam pytanko: w moim miescie są dwie myjnie ręczne. jedna i druga ma dziwna metode woskowania,tzn po umyciu auta spryskują auto woskiem w sprayu, zostawiają je na 5-10 minut i potem karcherem zmywaja i osuszaja. co sądzicie o tej metodzie? warto ją zastosowac? zabezpieczy to lakier na zimę? no i czy nie jest to inwazyjne dla lakieru? teraz przyszła taka pora ze nie mam jak wywoskowac auta, chyba ze jakos mi sie uda dogadac z włascielem myjni zebym sobie na ich myjni 2,3h wywoskowal recznie wozik... ale jakos nie widze zeby byli ugodowi.... co o tym wszystkim sądzicie?
[O2] 1,8 TSI Wrażeń kilka.........naście
Zwiń
X
-
[O2] 1,8 TSI Wrażeń kilka.........naście
Witam.
Po prawie trzech miesiącach odebrałem Octavie 1,8 TSI Combi Elegance.
Auto ma sporo opcji:
- Wielofunkcyjna skórzana kierownica + obsługa GSM
- Przygotowanie pod telefon GSM III - bluetooth + uchwyt
- System siatek w komorze bagażnika
- Popielniczka i uchwyt na 1,5 l butelkę z tyłu
- Siatka odzielająca przestrzeń bagażową od przestrzeni pasżerskiej
- ESP + HHC
- Podgrzewane fotele przednie
- Podwójna osłona przeciwsłoneczna
- SunSet - tylne szyby o wyższym stopniu przyciemnienia
- Czujnik deszczu z automatycznie ściemniającym się lusterkiem wstecznym
- Reflektory ksenonowe
- Przednie reflektory przeciwmgielne z funkcja Corner
- Light Assistant
- Podgrzewane dysze spryskiwaczy szyby przedniej.
Czego brak albo co wkurza po kilku dniach i 1 000 km
- DSG - jeżdże też Passatem 2,0 TDI 170KM DSG i brak opcji DSG przy TSI jest bolesny :-(
- Dostać adapter do jakiegoś nowego telefonu to marzenie ścietej głowy. Zamawiając auto z blutooth nie spodziewałem się, że dostane uchwyt - tyle, że niewiele z tego wynika. Brak adaptera jest o tyle dotkliwy, że system nie może zczytać kontaktów przez bluetooth z telefonów z symbianem. Można tylko wybierać głosowo telefon podając numer telefonu (po angielsku) Książka tel, ostatnio odebrane, wybrane, nieodebrane - empty.
- Brak biksenonów - przy ksenonowych swiatłach mijania włączenie długich daje taki sobie efekt.
- Taki śmieszny minus - tapicerka/ plastiki albo czarne albo kremowe - Sporo jeżdże z dzieciakami i po porcie więc jasne odcienie odpadają. Ale na czarnym też nieżle widać każdy paproch i kurz. Mogliby zapodaj jakieś szarości.
- Mały zbiornik paliwa.
- Badziewne radio
Mimo paru minusów generalnie auto mi się podoba - jest niepozorne na zewnątrz ale potrafi nieżle pojechać. Szkoda, że 2,0 z turbiną jest tylko z RS. Na auto firmowe RS jest taki sobie - widać, że typ bardziej sportowy i szef niekoniecznie dobrze to odbiera :-)
Auto wygląda na solidnie wykonane, zawiesznie mozna by rzec jędrne, jeździ sie bardzo fajnie. Generalnie wyposażenie mimo paru braków jest ok. Spalenie zależy w dużej mierze od ciężkości nogi :-) W typowo miejskim ruchu cięzko sie zmieścić poniżej 10,5 l - no ale srednia wychodzi jakie 25-30 km/h.
Osobny temat to goście nazywani specjalistami d/s sprzedaży
- Jak zamawiałem auto to sie dowiedziałem za maxi dot występuje z polskim językim
- Kiedy odbierałem auto i zaptałem jak wejść do setup, żeby poustawiać różne pierdoły to się dowiedziałem, że maxi dot różni sie od "komputera" w ambiente tylko wielkością wyświetlacza. Jak po 30 sekundach wszedłem do menu to pan był bardzo zdziwiony jego zawartością.
- Na temat wbudowanego zestawu bluetooth - zero wiedzy - na szczęście elektryk bardzo kumaty /widać że lubi to co robi i jeszcze dodatkowo ma wiedze/ i pare spraw się wyjasniło.
Przed odbiorem auto przeczytałem dośc pobieżnie instrukcje i generalnie byłem lepiej przygotowany niż specjalista :-)
To tak na szybko - jak ktoś ma jakies pytania to proszę bardzo.Pozdr.
Macko
-
-
Specyfikację i parametry, to wszyscy tu znamy. To, iż Octavia jest solidnie wykonana również. Bardziej tu kolegów interesują wrażenia z jazdy i takie tam.
Też mi brakuje DSG i następne auto prawie napewno będzie ją miało. W mieście, jak mi sie chce i jak nie ma jakichś wielkich korków, potrafię zejść do 9 litrów (dystans do 20 km, ale fakt, że część trasami szybkiego ruchu). Średnio w mieście mam koło 10. Ale bywa, że dużo więcej. Wystarczy parę szybkich startów (znaczy do oporu, ale bez uślizgu) i trudno zejść poniżej 12. Ale to niewielka cena za widok w lusterku. : )))
Pozdrowienia!
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Macko- DSG - jeżdże też Passatem 2,0 TDI 170KM DSG i brak opcji DSG przy TSI jest bolesnyZamieszczone przez milleniuszTeż mi brakuje DSG i następne auto prawie napewno będzie ją miało.
[ Dodano: Wto 08 Kwi, 08 02:10 ]
2.0 fsi bez turbiny to też nie to. :wink:
[ Dodano: Wto 08 Kwi, 08 02:12 ]
Zamieszczone przez milleniuszAle to niewielka cena za widok w lusterku. : )))Jaro
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez milleniuszW mieście, jak mi sie chce i jak nie ma jakichś wielkich korków, potrafię zejść do 9 litrów (dystans do 20 km, ale fakt, że część trasami szybkiego ruchu). Średnio w mieście mam koło 10. Ale bywa, że dużo więcej. Wystarczy parę szybkich startów (znaczy do oporu, ale bez uślizgu) i trudno zejść poniżej 12.
Nie potrzeba wcale szybko startowac zeby bylo przynajmniej 12. Przejedz z bemowa do centrum w godzinach rannych stojac w korkach i na swiatlach odrazu po uruchomieniu silnika - odcinek 10km, srednia 13km/h i masz niewyjete 13-14 litrow lub wiecej
Zamieszczone przez mackoSpalenie zależy w dużej mierze od ciężkości nogi W typowo miejskim ruchu cięzko sie zmieścić poniżej 10,5 l - no ale srednia wychodzi jakie 25-30 km/h.
Zamieszczone przez milleniuszSpecyfikację i parametry, to wszyscy tu znamy. To, iż Octavia jest solidnie wykonana również. Bardziej tu kolegów interesują wrażenia z jazdy i takie tam.Wymienili mi juz przekladnie kierownicza bo cosik stukala przebieg 4000km. Tak poza tym jezdzi
Komentarz
-
-
Re: Wrażeń kilka.........naście
- Dostać adapter do jakiegoś nowego telefonu to marzenie ścietej głowy. Zamawiając auto z blutooth nie spodziewałem się, że dostane uchwyt - tyle, że niewiele z tego wynika. Brak adaptera jest o tyle dotkliwy, że system nie może zczytać kontaktów przez bluetooth z telefonów z symbianem. Można tylko wybierać głosowo telefon podając numer telefonu (po angielsku) Książka tel, ostatnio odebrane, wybrane, nieodebrane - empty.
Ja osobiście nie mam zestawu Bluetooth i nie mogę tego sprawdzić czy to działa i jak.
Komentarz
-
-
Re: Wrażeń kilka.........naście
Może to ci pomoże.
Ja osobiście nie mam zestawu Bluetooth i nie mogę tego sprawdzić czy to działa i jak.
Soft zainstalowany - działa.
Programik działa cały czas w tle ale kontakty są zczytywane przez moduł w samochodzie tylko po pierwszym połączeniu z telefonem. Po wyłączeniu programu wyrzuca komunikat, że książka jest pusta mimo, że fizycznie kontakty tam są. Widać ten sofcik zapewnia stałe połączenie między telefonem a modułem w samochodzie.
Jeszcze raz wielkie dzięki.[ Dodano: Wto 15 Kwi, 08 16:06 ]
Zamieszczone przez milleniuszSpecyfikację i parametry, to wszyscy tu znamy. To, iż Octavia jest solidnie wykonana również. Bardziej tu kolegów interesują wrażenia z jazdy i takie tam.
Też mi brakuje DSG i następne auto prawie napewno będzie ją miało. W mieście, jak mi sie chce i jak nie ma jakichś wielkich korków, potrafię zejść do 9 litrów (dystans do 20 km, ale fakt, że część trasami szybkiego ruchu). Średnio w mieście mam koło 10. Ale bywa, że dużo więcej. Wystarczy parę szybkich startów (znaczy do oporu, ale bez uślizgu) i trudno zejść poniżej 12. Ale to niewielka cena za widok w lusterku. : )))
Pozdrowienia!
Jak spokojnie po mieście to te 10,0-10,5 wystarczy.
Lubie te auto za niepozorny wygląd i spore możliwości - fajnie popatrzeć na miny gości w teoretycznie sportowych furach, objechanych przez auto dla "emertów"Pozdr.
Macko
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez maciejk77Trasami szybkiego ruchu to mozna i zejsc do 8
Nie potrzeba wcale szybko startowac zeby bylo przynajmniej 12. Przejedz z bemowa do centrum w godzinach rannych stojac w korkach i na swiatlach odrazu po uruchomieniu silnika - odcinek 10km, srednia 13km/h i masz niewyjete 13-14 litrow lub wiecejZ drugiej strony ostatnio byłem we Wrocławiu, gdzie na odcinku prawie 10 km miałem 17. Lekki opad szczęki, ale miasto jest totalnie zatkane (średnia poniżej 10 kmh). Też mam 4.000 i na razie wszystko cacy.
A, przy okazji, dzisiaj pierwszy raz mocniej hamowałem (ale raczej nie do oporu i jeszcze był margines i w ogóle pełna kontrola sytuacji), w każdym razie włączyły się awaryjne. Nie bardzo wiedziałem jak to wyłączyć, nacisnąłem i zwolniłem przycisk awaryjnych i przestało, ale nie wiem, czy to nie przypadek (bo mrugało z 5 sekund). Ktoś wie? Może trzeba zwolnić hamulec? Było pod górkę, więc trzymałem wciśnięty.
Normalnie to funkcja pożyteczna, ale w tym akurat przypadku droga była pusta, nie licząc beemki obok, no i wiecie. Po co mi to ma mrugać - psuje powagę chwili...
:twisted:
Komentarz
-
-
[quote="milleniusz"]Zamieszczone przez maciejk77
A, przy okazji, dzisiaj pierwszy raz mocniej hamowałem (ale raczej nie do oporu i jeszcze był margines i w ogóle pełna kontrola sytuacji), w każdym razie włączyły się awaryjne. Nie bardzo wiedziałem jak to wyłączyć, nacisnąłem i zwolniłem przycisk awaryjnych i przestało, ale nie wiem, czy to nie przypadek (bo mrugało z 5 sekund). Ktoś wie? Może trzeba zwolnić hamulec? Było pod górkę, więc trzymałem wciśnięty.
Normalnie to funkcja pożyteczna, ale w tym akurat przypadku droga była pusta, nie licząc beemki obok, no i wiecie. Po co mi to ma mrugać - psuje powagę chwili...
:twisted:
Pozdro
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez cieqPanowie a nie myślicie o jakimś delikatnym sofciku? 5000km i można by zrobić :twisted:
Przejechałem lekko ponad 2 kkm i zacząłem troszkę dociskać - IMO zawieszenie jest niby twarde ale np w zakręcie o nierównej nawierzchni albo przy manewrach pedałem gazu w czasie pokonywania łuku buda zaczyna się bujać jak żaglówka na fali. Żeby coś kombinować z softem trzeba pokombinować z zawiasem - chyba, że ktoś chce zostać mistrzem prostej.
[ Dodano: Sro 30 Kwi, 08 12:14 ]
Ocieplilo sie troszke - klima zaczęla się wlączać i kupa.
Cos tam niby mielilo, powietrze dmuchało, że prawie głowę oderwało a w środku ciepło. Się okazało, że z fabryki wyjechało auto, które zamiast 525 g miało 100 g czynnika chłodzącego. Po całym cyklu testowym nic nie wskazuje na wyciek - muszę sprawdzić czy samochód był w poniedziałek składany 8)Pozdr.
Macko
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez MackoCytat:
Może to ci pomoże.
http://new.skoda-auto.com...hBluetooth.aspx
Dzięki.
Soft zainstalowany - działa.
Programik działa cały czas w tle ale kontakty są zczytywane przez moduł w samochodzie tylko po pierwszym połączeniu z telefonem. Po wyłączeniu programu wyrzuca komunikat, że książka jest pusta mimo, że fizycznie kontakty tam są. Widać ten sofcik zapewnia stałe połączenie między telefonem a modułem w samochodzie.
Jeszcze raz wielkie dzięki.
oczywiście jestem wkurzona, bo nie po to kupowałam taką opcję, żeby teraz w telefonie grzebać zamiast widzieć książkę telefoniczną na wyświetlaczu :!:
na szczęście salon gdzie kupowałam swoje auto ( a raczej przemiły sprzedawca) łączy się ze mną w bólu i również szuka rozwiązań :evil:
może znacie rozwiązanie problemu dla tego modelu telkefonu ?
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Jomia ja niestety mam Nokię E65 i ten soft nie wymienia tego modelu :cry:
Nokia is an innovative global leader in 5G, networks and phones. See how we create the technology that helps the world act together
Generalnie z tego co zobaczyłem jest to wsparcie dla urządzenia "Nokia 616 Car Kit", czyli jeżeli telefon nie potrafi się połączyć z oryginalnym urządzeniem Nokii i udostępnić książki telefoniczej to z zestawem samochodowym będzie ten sam problem.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez hubertMoże by chociaż ktoś z kolegów zhamował serie,byśmy znali możliwości motorowni :?: Chyba że gdzieś jest wykres,a ja przeoczyłemops:
A za hamowanie to chyba jakiś pieniądz trzeba zostawić? Ile? Coś przy okazji mogę z tego mieć? Bo programu nie chcę, przynajmniej na razie.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez maciejk77tez ciekaw jestem ile kosztuje hamownia
ewentualnie
http://www.tdi-tuning.pl/kontakt.htm i wszystko jasneO rany - jedna siódma życia to poniedziałek
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez awiacekZamieszczone przez Jomia ja niestety mam Nokię E65 i ten soft nie wymienia tego modelu :cry:
Nokia is an innovative global leader in 5G, networks and phones. See how we create the technology that helps the world act together
Generalnie z tego co zobaczyłem jest to wsparcie dla urządzenia "Nokia 616 Car Kit", czyli jeżeli telefon nie potrafi się połączyć z oryginalnym urządzeniem Nokii i udostępnić książki telefoniczej to z zestawem samochodowym będzie ten sam problem.i brak kontaktów i historii połączeń :x
Komentarz
-
Komentarz